pondělí 29. listopadu 2010

Historie


...Jako v tý Turecký báji o tom Odysseovi. Myslím, pane že to byla Řecká báje. prostě země, co je plná Gyrosů a sandálů...

Historie mě zajímá. Cokoliv z historie. Historie Evropy, Asie, Ameriky, Afriky, Vaření, Válečnictví, Druhá světová, Sociální vztahy, Hospodářství, Ekonomika, Automobilismus.... prostě skoro všechno co se najde. A jsem v tom docela dobrej.

Mám totiž dobrou pamět. Nepamatuju si sice žádná čísla, ale na události si toho pamatuju hodně. Dokázal bych se o něčem, co mě hodně zaujalo vypovídat hodiny. Pokud by ten někdo měl zájem. Většinou teda otravuju náhodné známé, které můžu otravovat.

Zajímá mě docela dost druhá světová válka. A, přiznám si to, jsem tak trochu Germanofil. Snad za to může poslední dobou vydávaná literatura a historické práce. Poslední dobou se objevují práce popisující válku očima němců. Na tom není nic špatného. Po desetiletích, kdy do nás cpali jak byli Američané a Rusové stateční a odvážní, zjištuju, že Němci byli mnohem šikovnější. Postupně si znechutíte jak vám všichni říkají jak je nějaký národ dobrý s nejlepší...

Kdekdo ví, že Německá přednost je jejich přesnost. Američané jsou motivovaní, odvážní a Rusové houževnatí a schopní pracovat s málem, ale nikdo nedokázal to co Němci. Němci dokázali porážet až 3x větši uskupení armád a to po 2-3 roky soustavně za sebou.

Stali se otroky a vykonavateli nacistické ideologie, o tom žádné spory nejsou. Ale nesouhlasím s tím že všichni němci tomu věřili. Příslušníci SS a Gestapa byli všichni silně věřící nacisti. Ale příšlušníci Heeru(pozemní vojsko) a Luftwafe (letectva) nijak prolezlí nacismem nebyli. Dokonce v těch nejvyšších kruzích ( měřeno počtem sestřelů) leteckých es naleznete jen málo nacistů.

Proto můj obdiv k němcům nezastírám. Někteří jsou jistě ovlivnění tím, jak Němci okupovali zabrané území a jaké křivdy se dopustili na konci války, ale pokud se chci považovat za znalce, nesmím se tím nechat ovlivnit. Zvěrstva tu byly, ale berme to s čistě inforamtivního hlediska.

Němci prokázali vysoký cit pro technologii. Jejich tanky, byly naprosto neporazitelné jakýmkoliv strojem srovnatelným na nepřátelské straně. Jako první vynalezli první proudové letouny, těžké minomety. Jejich koncept těžkého Kulometu MG 42 je tak propracovaný, že modifikovanou verzi MP 50 používá americká armáda. Skvělé koncepty minových polí, opěvnovací prací. První prototypy dálkově ovládaných bezpilotních strojů (Tank Goliath).

Ale takhle se válka nevyhrává.

Válka je především ekonomická záležitost. Pokud nevyhrajete válku rychle, silnější státy vás převálcují. To vše nás historie učí. Jen hlupák by v ní nenašel poučení.

Konhi

Žádné komentáře:

Okomentovat