pondělí 24. června 2013

Spravedlnost



...takže ať uděláš cokoliv, jeho následky postihnou tebe. Jasně, zkus to. Ale jak? Jednoduše, zapal tohle prostěradlo. No páni. Takže když něco ukradneš, tvoje věc zmizí. Ten systém je dokonalý, vězni se pak chovají jako beránci. Donutí tě to dodržovat zákon....
Nad tímhle článkem jsem přemýšlel dlouho. Jen jsem neměl chuť ho napsat. Poslední události mě ale trochu rozhýbaly.

Začalo to volbou prezidenta. To, že jsme si zvolili toho největšího hajzla a šmejda, co touží po moci, co existuje v ČR, mě zas tak neštve. Zvolili jsme si ho? Zvolili. Jeho kampaň byla útočná, nesnášenlivá a hrubá. To uznal i Ústavní soud. Jen ho nijak nepostihl. A jak nás všechny vošulil s placením prezidentské kampaně... No, bylo to nemorální. Jen se trochu pozastavuju nad soudním systémem. Ústavní soud je nejvyšší instance, nejvyšší autorita, neodvolatelná autorita. Proč tedy neslouží jako nejvyšší morální maják? Jeho rozsudky jsou neodvolatelné, nepopiratelné. Proč tedy nedělají správné věci? Proč nevidíme rozsudky odsuzující nemorální, nesprávné chování? Chápu, že se drží v mezích zákona, ale je to snad jediný úkol pro Ústavní soud? Ústavní soud má ve své moci spoustu možností, jak udržovat chování veřejných činitelů v morálních mezích. Když vydá rozsudek, že se někdo choval nemorálně a postihne ho, nikdo si nedovolí tomu odporovat. Rozhodně to bude lepší než tohle tiché potvrzování.

Další je propuštění Bárty a Škárky. To jsou další dva lidi, co rozhodně nejednali správně. Prošlo jim to jen kvůli tomu, že na politiky se nemá šahat.

No spousta další rozsudků nás ještě čeká – Rath, Nagyová a ty tři šoumeni z ODS. Tak doufám, že se moje víra v práci soudů navrátí. A to v době, kdy se mladá generace začíná více zajímat o politické dění. Jen doufám, že vše nezůstane při starém, protože to bych musel čekat dalších dvacet let.

Konhi    
 

Žádné komentáře:

Okomentovat