pátek 27. ledna 2012

Nějaké další věci...


...hospoda? Á! Veřejný podnik, kde se lidé snaží dosáhnout stavu pokročilé mentální inkompetence opakovanou konzumací fermentovaných rostlinných nápojů...

Zdá se, že SOPA byla daleko. Že si jí budou schvalovat jen ve Spojených Státech. Ale my tu máme ACTA.

Kdysi jsem si říkal jestli WikiLeaks mají nějakou reálnou hodnotu. Jestli to není jen hloupé zjišťování blbostí. Ale teď když WikiLeaks dokázali odhalit utajované jednání nad zákonem ACTA (Anti Counterfeit Trade Agreement) který byl podepsán ve čtvrtek, udělali kus práce. WikiLeaks má u mě bod. Myslel jsem že neexistuje nic tak důležitého co by se dalo skrývat a aby to dokázali odhalit.

Podívejme se co to vlastně ACTA je.

Má nálepku obchodního zákona o omezování obchodu s kradeným zbožím. Avšak kradené zboží se v tomto zákoně rozumí i ukradené zboží duševního vlastnictví. Tudíž všechny nelegálně stažené filmy, hudba a ostatní. Dále dodává právní ochranu patentům na lékařské drogy a na určité druhy semen a plodů. Tudíž je bude možné zabavovat. Všechno toto zboží bude možné (podle nejnovějšího znění dohody) zabavovat na hranicích, tím způsobem, že prohlédnou vaše HDD, IPody, MP3ky, CD, DVD a kazety. Nakonec zabaví vše co není legální a vás zavřou. Není to milé, nechat svého celníka aby vám zabavil data?

To samo o sobě je docela drsné, navíc je ACTA napsaná stylem že každá země si bude muset všechny zákony vymáhat sama, což pak záleží jak tvrdě se bude zákon vymáhat. Může to dopadnout tak, že celá léta se nic nebude dít a zákon bude v platnosti, ale poté se celníci zblázní a podle platného zákona vám vše zabaví.

Je také důležité připomenout jak k tomuto zákonu zákonodárci evropského parlamentu dospěli. Veškerá jednání byla tajná a za zavřenými dveřmi. První, kdo na tuto skutečnost upozornil, byl WikiLeaks. Následně byl zákon projednáván v balíku zákonů o rybářství a rybolovu a to těsně před Vánoci. Zajímavé. A povedlo se, nezvedla se žádná vlna protestů. Přijde mi to jako velmi uhozený způsob jak schvalovat kontroverzní zákony.

V Polsku proti tomu už demonstrují. Jen je škoda, že u nás se o tom dost mlčí. Rád bych se přidal k nějakému protestu, neboť tyto věci, co se dějí, mě přivádějí slušně do varu.

Konhi

Žádné komentáře:

Okomentovat