čtvrtek 26. ledna 2017

Příběhy na které bychom neměli zapomínat I - Rudolf Králíček

Rudolf Králíček (1862-1946) – Muž, pro něhož byli legionáři zrádci


Tak to nakonec budu muset přiznat. Nejsem schopen naplnit svůj blog jen svými zážitky, který by byly zajímavé. Ani mě nenapadá tolik myšlenek, které by mě donutily na svůj blog něco zapsat. Takže to budu muset vzdát a připravit pro vás novou rubriku, kterou bych rád nazval 'Příběhy, na které bychom neměli zapomínat'. Říkal jsem si, že dokážu skloubit svůj zájem o historii a svůj blog tak, abych vám mohl dát svůj vlastní názor na některé osobnosti českých dějin. Budu vybírat ty, o kterých si myslím, že byly neprávem zapomenuty, nebo zastávaly myšlenky, na které nebyla historie připravena.

Budu vybírat většinou osobnosti českých dějin (je mi to bližší), ale nebudu se limitovat jen na ně. Také budu uvádět většinou osobnosti z moderních dějin, protože moderní dějiny nabízejí mnoho křivd a ústrků na mnoha lidech. A také zde nalezneme mnoho postav, na které by mocní raději zapomněli. Ale také se nechci omezovat jen na moderní dějiny. Moje jediné kritérium je: Příběh těchto postav je poznamenán historickou křivdou, nebo se na ně zapomnělo a to ne zrovna jejich vinou.

A prosím, nejsem erudovaný historik, nekamenujte mě, pokud najdete něco špatně. Také přináším jen svůj názor na tyto historické události, tak se asi mohu lišit v tom, jak vnímáte určité historické události. Ale zase pokud se někde seknu v letopočtu, opravit se to dá vždycky. Ale abych už začal.

Náš první příběh je o generálovi české národnosti, který dosáhl vysokých postů v armádě Rakousko-Uherska, ale na oplátku za to byl zapomenut.

Rudolf Králíček se narodil 19. ledna 1862 v Huštěnovicích (nynější Zlínský kraj) do rodiny českého železničáře. Byl nejmladší z 8 dětí a v sedmi letech osiřel. V roce 1880 vstupuje do kadetní školy v Košicích. Postupuje postupně hodnostmi, až ho zastihne začátek první světové války jako velitele 28. pěší divize v Lublani.

Bojuje úspěšně na východní frontě, účastní se průlomu u Gorlice v roce 1915, úspěšně bojuje po zahájení Brusilovovy ofenzívy v roce 1916. Poté je hospitalizován na neznámou nemoc. Ne že by ji lékaři v té době neznali, ale nejsou záznamy, o jakou nemoc se jednalo.

Po propuštění z nemocnice je převelen na italskou frontu, kde bojuje v desáté a jedenácté bitvě na Soči. Když jsem se nořil do historie první světové války, vždy mě mátly pojmy první bitva na Sommě, třetí bitva na Soči… nikdy jsem si nedokázal představit, jak se vlastně ty bitvy poznávají… jak se liší. I když jsem pak poznal z historii více, vždy mě zaráží, jak to bylo možné, že těm Italům nedošlo, že když prvních pět útoků na stejném místě nevyšlo, tak ten šestý už musí vyjít… no a tady nakonec Italové útočili 12krát. Důvody pro to určitě byly důležité, ale těmi vás tady nebudu nudit, soustředíme se jen na jeden příběh.

Po průlomu a italském ústupu v říjnu roku 1917 se fronta zastavila na řece Piavě. Zde také Králíček obsazuje se svou jednotkou severní část ohybu řeky, kde zůstane až do června roku 1918. Zde také dosahuje vrcholu své kariéry. Poté, co císař František Josef I. zemřel, jeho nástupce princ Karel (nyní už císař Karel) hledal vhodného kandidáta pro svůj generální štáb. Viděl, v jak mizerném stavu je rakousko-uherské hospodářství, takže válku nemůže už nikdy vyhrát. Ale nemohl s tím nic udělat, pokud za něj rozhodovali němečtí spojenci a vysocí generálové generálního štábu. Poté, co odvolal Conrada von Hötzendorfa z funkce náčelníka generálního náčelníka štábu, jako jeho nástupce byl zvažován i Králíček.

V poslední ofenzivě Rakousko-Uherska v Itálii v červnu roku 1918 (Bitva na řece Piavě) se projevují Králíčkovy silné stránky, odhodlanost a schopnost. Čelí důležitému úkolu, překročit řeku Piavu, která vlivem silných dešťů zvýšila svoji hladinu o několik desítek centimetrů. Poté musí překonat italskou obranu a prolomit nepřátelskou linii. Proti němu na italské straně stojí zvýšený pahorek, ze kterého mají Italové výborný výhled. Králíčkovy rozkazy jsou takové: Počkat na konec dělostřelecké přípravy, překročit řeku na člunech a pontonových mostech a ztéci nepřátelské pozice. To vše za denního světla, protože dělostřelci trvali na tom, že mohou podporovat jednotky jen poté, co uvidí na své cíle. Ale Králíček věděl, že bojiště bude stejně během pár hodin zahaleno dýmem, proto své muže převezl na druhý břeh už v noci před bitvou.

Bohužel jeho muži nedokázali v trvalé palbě děl a letadel daleko postoupit, proto zůstali jen na úpatí pahorku. Po několika dnech Císař Karel ofenzivu odvolal. To nikdo z vojáků nedokázal pochopit, neboť zrovna umírali a krváceli na frontě, kde podle nich stačilo jen poslat posily. Běžný voják si neuměl udělat představu o tom, kolik mužů je denně ztraceno. Císař tedy uvažoval o tom, že nemá smysl plýtvat dalšími prostředky v nesmyslné ofenzivě a bude lepší dojednat mír.

Paradoxně spojenci (Italové, Britové, Francouzi a Američané) tuto ofenzivu nepovažovali za plýtvání lidskými silami, ale za znak, že Rakušani ještě nejsou tak docela poraženi, ale naopak dokážou ještě dávat silné rány. Přesunuli zde tedy další britské a americké divize. Mezi spojenci bojovali i příslušníci československých legií v Itálii. Po nařízeném konci ofenzivy už Rakušané jen ustupovali.

Po 27. říjnu roku 1918 čekalo rakouské vojáky jen utrpení. Italové zahájili ofenzivu a Rakušané museli ustupovat. Vojáci byli podvyživení, nedostatečně zásobení střelivem, neměli tolik děl, tolik letadel… v jednu chvíli dokonce v úseku, kde byla Králíčkova divize, se ostatní divize okolo něj rozpadly a on sám musel zahraňovat linii. Poté následovalo vyhlášení samostatného československého státu a vojáci začali masově dezertovat. Králíček opět onemocněl a na frontu se již nevrátil.

I když s chatrným zdravím, po válce byl penzionován. Nově vzniklé Československo o jeho služby nemělo zájem a jeho místo dostali generálové, kteří sloužili v legiích. Nikdo už nechtěl v armádě bývalé vojáky Rakousko-Uherska, i když sloužili znamenitě. Nikdo neví, co se v té době honilo Králíčkovi hlavou, ale můžu jen soudit, že byl vždy věrný císaři a o legionářích si vždy myslel jen to nejhorší. Rudolf Králíček zemřel zapomenutý (nenapsal žádné paměti) v roce 1946 v Českém Těšíně.

Rakouský velitelský zbor se většinou netěšil dobré pověsti. Mnozí důstojníci byli neoblíbení, protože byli nedostatečně iniciativní nebo dokonce neschopní. Ale Rudolf Králíček měl u svých podřízených důstojníků i mužstva respekt, protože se o ně dokázal postarat.

Rudolf Králíček byl Čech, jenž sloužil císařpánovi s velikou ochotou a oddaností. Nedovedl si představit, že by bojoval na opačné straně a ti, co to dělali, byli v jeho očích zrádci. Asi proto na něj nová legionářská historie zapomněla…


Konhi 

Žádné komentáře:

Okomentovat