sobota 2. července 2016

Jsou herní scénáře reálné aneb. zamyšlení nad Xcomem

...Chci se stát důstojníkem, mužem dbalým cti. Říkáš, že já nemám tyhle kvality? Listere, muž dbalí cti, když trochu přebere, muž dbalý cti většinou na konci večera nehraje na kazoo zasunutou mezi hýždě...

Právě jsem dohrál Xcom. Je to báječná hra plná těžkých rozhodnutí. Má i některé nedostatky, ale o tom dneska mluvit nechci. 
V souvislosti s touto hrou, a protože jsem předtím hrál původní Xcom, tak mě napadá několik myšlenek. 
Většina jich je trochu geopolitických, tak se omlouvám předem, jestli někoho nedopatřením urazím nebo unudím k smrti. 

- Vznik a široká podpora
Ale chtěl jsem si rozebrat, jak by mohl takový projekt jako Xcom vzniknout ve skutečnosti. Vždycky jsem přemýšlel, jak je to možné, že všechny země světa do projektu Xcom cpou peníze a nic za to nechtějí.
Dávají vám peníze a vy můžete létat jejich vzdušným prostorem, honit po obloze UFA a zasahovat na jejich území, když nějaké sestřelíte. A vyrabujete ho do posledního kousku masa, šroubu nebo počítače. 
To si země, nad kterými sestřelíte UFO, nekladou nároky na to, že co spadne na jejich území je jejich? Nevadí jim, že když zasahujete proti emzákům, tak rozstřílíte budovy, benzínky nebo observatoře? Kdo platí tyhle extra výdaje? 
Visceral Space cleaners?

Jak se takový projekt dal vůbec dohromady? V originálním UFO to dávalo trochu větší smysl. Jsou devadesátá léta, rozpadl se Sovětský svaz, Čína je relativně slabá, demokracie zvítězila. Dovedu si představit že se pár zemí dalo dohromady, 
daly hlavy (a hlavně peněženky) a vymyslely program chránící Zemi před mimozemskou hrozbou. Dávají na to minimum peněz (na začátku máte ze všech zemí asi milion dolarů na měsíc) a nikdo vás v podstatě nebere vážně.
Asi jako muže v černém. To dává trochu smysl. Najednou projevíte neuvěřitelnou výkonnost v sestřelování ufo, že než někdo zjistí, že si necháváte vetřelecké zbraně pro sebe, letíte na Mars to s nima skoncovat. 
Celá hra trvá v herním čase maximálně rok, to když jste lůzr. Po příletu z Marsu vás asi zavřou, ale co se dá dělat. Většina ufo totiž přistává v neobydlených částech planety, nebo na poušti a tak. 
Kromě terror misí si vás stejně nikdo nevšimne. Takže je to vysvětlení trochu vachrlaté, ale více uvěřitelné, než Xcom z roku 2014. 

Protože ten začíná rokem 2015. 2015! Myslíte si že někdo v roce 2015 vás nechá létat vzdušným prostorem Ruska? Nebo Číny? Nebo severní Koree? Navíc vás platí nějaká temná skupina finančníků. 
Když jsem to hrál, tak jsem si připadal, že hraju Mass effect 2 znovu. Jsem na špatné straně a nemůžu to změnit. Navíc útoky mimozemštanů vysílají do televize! To ty lidi z Xcomu nikdo neidentifikoval? 
Zelené mužíčky na Krymu by odhalili později než operativce z Xcomu. Všichni mají na sobě logo! Používají mimozemskou technologii a zasahují přímo uprostřed měst. Dokonce si je jednotlivé vlády zvou na mise, to si nikdo nepoloží otázku, co bude s těmi ničivými mimozemskými zbraněmi?
Jasně, necháme je skupině nájemných žoldnéřů, které financuje skupina 18 finančníků, které nikdo nezná jménem. Naprosto průhledné. Nikdo si nepoloží otázku, kdo zaplatí ty rozstřílené zdi budov? 
Na konci hry dokonce dostanete k dispozici těžké zbraně, které vám rozstřílejí zeď budovy hned. A nikdo se neptá, proč je to problém? Zasahujete na terror misi, necháte 9 lidí zemřít, 4 budovy v katastrofálním stavu, ale panika se v zemi sníží. 
Jasně, když přijdou neznámí vojáci, začnou mi střílet na barák, synka mi zabijí mimozemštani a auto vyhodí do vzduchu granátem, jsem hned klidný.  

- Financování
Nikdo se neptá, kdo financuje tuhle organizaci? V originálním Xcomu se všechny země složí a řeknou, že tyhle peníze by stejně šly do zdravotnictví nebo na školy, takže takhle je vyhodíme stejně lépe a popřejí vám hezkou nudu. 
V novém Xcomu neznáte své finančníky. Nějakých 14 starých plešatých páprdů, co mají hluboko do kapsy. Proč tenhle projekt financují? Pro záchranu Země? Když vám mise nejde, místo toho aby vám přidali peníze, tak vám to ještě zkrouhnou, protože nemáte výsledky. 
A když selžete úplně? Vzdají to a jdou si za mimozemštanama na kafe. 

Stejně tahle parta staříků netvoří ani 20% vašich příjmů. Víte, co tvoří těch zbylých 80%? Prodej zbraní na černém trhu! To je tak etické jako když vás pozve Stalin na střílení zajatců k Husajnovi. Totálně v mezích slušnosti. 
V původním Xcomu tím vyděláte naprostý majlant! V novém xcomu to není zas tolik, ale tady zase ty zbraně prodáváte své skupině staříků, co vás financuje. A vy jste si mysleli, že chtějí zachránit svět. 
Co se také dá dělat s mimozemskými zbraněmi, granáty a mrtvolami. Já nevím jak vy, ale já bych z toho udělal lázně.  


- Genetické modifikace, Osekávání končetin
Je drsné, jak obě hry běží tak strašně rychle. Pokud máte vysokou obtížnost, tak se ze dne na den nehnete, vždycky na vás vybafne něco důležitého. V novém Xcomu jsem v herním čase strávil 129 dní. Ani ne půl roku!
Od začátku invaze do konce hry to netrvalo ani půl roku. Už jenom shromáždění jídla pro takovou skupinu vojáků, techniků a vědátorů by trvalo jak uherský rok. 
Myslím, že to vysvětluje ten spěch do vědeckých pokroků a modifikace lidských bytostí bez ohledu na etické ohledy. Tohohle vojáka jsem vybral, měli bychom se ohlížet na jeho nároky a neamputovat mu nohy a ruce a zavřít ho do konzervy s obrovskou zbraní? 
Neee, je to dobrovolník a věděl, co postupuje. Po válce nikoho nebudou děsit jeho železné ruce a nohy. Aspoň mu nechali péro a může uhánět slečny, co trpí ferofilií. 
Dáme tomuto vojákovi na vybranou. než mu zkurvíme kostní dřeň a endokrinní systém? Rovnou k tomu přidejte hyperreaktivní rohovku, ať do smrti nespí, neviditelnou pokožku, ať se může zdejchnout z jakéhokoliv rande, a udělejte mu výstupy po celém těle. Přece nebude chtít poté někdy pracovat!
Dobrolovník, kterého jsem já vybral. Vsadím se, že po skončení války spáchá většina mých vojáků sebevraždu. Doufám, že aspoň část peněz, co jsem utržil z prodeje těch Exalt bazuk, pokryje lékařské náklady do konce života. Jo, my jsme je použili na stavbu nějakého hypersonického majáku. Tak promiň.

- V podstatě hraju za zloducha srovnání s Exalt
Exalt je vpodstatě organizace, co bojuje s mimozemštany, nikdo neví, kdo ji finanacuje, neví, kde operuje, a její příslušníci podstupují genetické modifikace. 
No ale Xcom dělá to samé, ne? Jak se tedy lišíme od této organizace, o které nám hra tvrdí že je špatná? Stejně se dozvíte nakonec, že Exalt je financován z černého trhu. A Xcom... vlastně taky.

Dělám si z toho trochu legraci, protože počítačové hry musí být trochu jednodušší, aby se daly jednoduše pochopit. Jen je občas sranda se zamyslet nad důsledkama toho, co vám hra neřekla. A myslím, že původní Xcom svoje dopady zvládá lépe, než ten nový.


Konhi

Žádné komentáře:

Okomentovat